Update PK's - Prima prestatie Robert Tutert in gewestelijke finale

In de districtsfinale driebanden 1e klasse van de dagcompetitie heeft Robert Tutert een puike prestatie op het groene laken gelegd. Bij biljartvereniging De Buitenmolen in Zevenaar was hij een van de vier finalisten in deze klasse.

Na een stroef begin kwam Robert in de tweede partij op stoom. Door een overwinning met een moyenne van 0,613 kwamen alle deelnemers op 2 punten en werden de laatste partijen allesbeslissend. In deze laatste partij toonde Robert zijn bijzondere 'driebandklasse' door zijn 27 caramboles in 19 beurten te voltooien: een moyenne van 1,421!

Hierdoor eindigde hij met een gelijk aantal punten als de winnaar op de tweede plek en is daarmee '2e finalist'.


De PK's van het huidige seizoen zijn bijna afgelopen. Een van de laatste toernooien is het driebanden klein 1e klas in de dagcompetitie. Het aantal inschrijvingen was in deze klasse zo beperkt dat er direct een districtsfinale werd gespeeld. In deze finale kwamen ook nog eens twee van de drie deelnemers uit namens onze vereniging: Frank van Tongeren en Robert Tutert. 

Robert wist zijn eerste twee partijen tegen het enige 'niet-BC Raalte 90-lid' te winnen waardoor de strijd ging tussen hem en Frank. Dankzij onder andere een mooie serie van 6 in zijn eerste partij tegen Frank wist Robert al snel dat hij niet meer te achterhalen was. Met een knap moyenne van 0,892 werd Robert dus de districtskampioen en mag hij eind mei in Zevenaar aantreden in de gewestelijke finale. Frank eindigde met een moyenne van 0,657 op de tweede plaats.


De 'PK-alleskunner' Frank van Tongeren heeft geen potten kunnen breken bij het bandstoten 1e klasse. Hij wist van zijn vier partijen er één te winnen en eindigde daarmee, met een moyenne van 2,046, op de zesde plaats in zijn poule.

In de totaalranglijst van alle voorrondes neemt hij - dankzij zijn hoge moyenne - de negende plaats in wat normaal gesproken niet voldoende is voor een plaats in de districtsfinale. Maar misschien dat hij door een of meer afzeggingen toch nog wel een oproep om deel te nemen ontvangt.


In de districtsfinale van de hoofdklasse libre klein heeft Pascal Schrijver een mooie derde plaats weten te behalen. Na een stroeve start met twee nederlagen wist hij zich in de rest van het toernooi goed te verbeteren.

De ommekeer kwam in de derde partij waar hij de benodigde 160 caramboles in vijf beurten wist te bereiken, een moyenne van 32,000. Door nog een aantal fraaie partijen eindigde hij met acht wedstrijdpunten en het het hoogste moyenne van alle deelnemers net op het podium.


In het eerste weekend van maart hebben Norbert Slenters en Robert Tutert de kleuren van onze club vertegenwoordigd in de PK's.  Norbert bij het bandstoten 2e klasse en Robert bij het driebanden groot hoofdklasse.

Norbert wist zijn goede prestatie van vorig jaar - toen hij een derde plaats in de gewestelijke finale wist te behalen - niet te evenaren. Met twee punten uit vier partijen (moyenne 1,242) eindigt het voor hem dit jaar in voorronde.

Robert mocht op zaterdag en zondag op de grote tafel aantreden voor het driebanden. Op de zaterdag wist hij nog niet te overtuigen met twee nederlagen (moyenne 0,291) tegen sterke tegenstanders. Op de zondag liep het een stukje beter. Zijn twee partijen met een moyenne van rond de 0,400 leverden echter niet voldoende punten op voor een plek in de volgende ronde.


Nadat hij uitgeschakeld is bij het libre en het bandstoten mocht Johan Bomhof deze week zijn biljartcapaciteiten tonen in het driebanden (3e klas dagcompetitie).

Verdeeld over twee dagen werden de voorwedstrijden in zijn poule afgewerkt bij Biljartcentrum De Dam in Deventer. Het leverde voor Johan twee overwinningen in vier partijen op. Dankzij een puike prestatie in zijn laatste partij (moyenne 0,541) wist hij een derde plaats in zijn poule te bereiken. Hiermee komt hij op een negende plaats op de ranglijst van alle voorwedstrijden samen en zit daarmee normaal gesproken 'op de wip' voor deelname aan de districtsfinale.


Ondanks een tweede plaats in zijn poule (libre klein - hoofdklasse) is er geen plek in de volgende ronde weggelegd voor Pascal Schrijver. Zijn moyenne van 6,677 zat net onder de klassegrens van 7,000 en daarmee was het resultaat 'half gedegradeerd'.

Bij biljartvereniging Zandweerd begon Pascal voortvarend met drie overwinningen. De laatste partij werd door hem helaas net verloren. Door deze twee verliespunten was een tweede plaats het resultaat, maar ook zakte zijn gemiddelde net te ver zodat een finaleplaats aan hem voorbij ging.


Dankzij een goede prestatie in de voorronde mocht Johan Bomhof in de districtsfinale van de 2e klasse bandstoten aantreden. Op speel locatie SC Klarenbeek was Johan een van de zes deelnemers die streed om de titel.

Hoewel deze 'PK-specialist' na de eerste dag met een derde plaats in het tussenklassement nog volop kansen had, trof hij op de eerste partij van de tweede dag een tegenstander die in 20 beurten uit was. Hierdoor werd de titel onbereikbaar. Johan eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats met een moyenne van 1,219.


De eerste speler die na de winterstop namens BC Raalte 90 in een PK in actie mocht komen was Frank van Tongeren. Ondanks 'slechts' een vierde plaats in zijn poule in de voorronde werd hij toch opgeroepen voor de districtsfinale libre klein 1e klasse dagcompetitie.

In de finale ging Frank als een speer van start. In zijn eerste partij wist hij de benodigde 125 caramboles in 19 beurten te realiseren (moyenne 6,578 en hoogste serie 30). In het vervolg van het toernooi wisselde Frank overwinningen en nederlagen af. Na de vijfde en beslissende speelronde was een vierde plaats (4 matchpunten en een toernooimoyenne van 4,125) een mooi resultaat, maar helaas niet genoeg voor plaatsing voor de gewestelijke finale.


Een van de meest ervaren PK-deelnemers van onze vereniging is Johan Bomhof. Ook dit jaar doet hij weer mee in alle disciplines. Afgelopen week was de spelsoort bandstoten aan de beurt.

In de voorronde van de 2e klasse dagcompetitie in het bandstoten mocht Johan zijn kunsten vertonen bij SV Orderbos in Apeldoorn. Op redelijk eenvoudige wijze wist Johan zich te plaatsen voor de volgende ronde, de districtsfinale. Hoewel hij met zijn vijf punten in de middenmoot van zijn poule eindigde, was een moyennepercentage van meer dan 100% ruim voldoende om eind januari de kleuren van BC Raalte 90 te mogen vertegenwoordigen in de finale. En passant wist Johan met een serie van 12 caramboles de hoogste serie van de voorronde te noteren.


Harco Weemink heeft zijn goede prestaties uit de voorronde en de districtsfinale geen vervolg weten te geven in de gewestelijke finale. In het Gelderse Etten was een zevende plaats van de acht deelnemers het resultaat.

De titel in de derde klasse van het driebanden klein stond op het spel. Na twee nederlagen in de eerste twee partijen van vrijdag wist Harco dat het een bijna onmogelijke opgave zou worden om mee te doen om de titel. Op de zaterdag wist hij met een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag in ieder geval de laatste plaats te verlaten. Na een goede overwinning in de eerste partij van de zondag was een vierde plek nog haalbaar. Maar door een dikke nederlaag in de laatste partij viel Harco terug naar de zevende plaats.

Met 5 punten en een ietwat tegenvallend moyenne van net boven de 0,300 was het resultaat in het finaleweekend niet denderend, maar kan deze 'PK-debutant' toch terug kijken op een geslaagde deelname.


Op 8 en 9 december mocht Frank van Tongeren deelnemen aan de voorronde libre 1e klas. Helaas heeft hij zich niet weten te plaatsen voor de districtsfinale.

In een wisselvallig weekend wist Frank twee keer te winnen en moest hij twee keer de winst aan zijn tegenstander te laten. In zijn beste partij noteerde hij een moyenne van 4,629, maar in zijn slechtste kwam hij niet verder dan 2,727. Achter winnaar Eddie Sander eindigden drie spelers met evenveel punten waaronder Frank. Echter op gespeeld moyenne was uiteindelijk een vierde plaats - en daarmee uitschakeling voor de rest van dit toernooi - zijn deel. We gaan Frank ongetwijfeld nog terug zien in een van de andere PK's.


Maar liefst drie spelers van onze vereniging traden afgelopen weekend aan in de voorronde van de PK libre 2e klas avondcompetitie: Herman Booijink, Norbert Slenters en Jan Slinkman. In biljartcentrum De Pelikaan in Zutphen werden alle drie de voorrondes in deze klasse tegelijkertijd gespeeld. 

Voor alle spelers gold het vaste aantal te maken caramboles van 90, met een maximum van 40 beurten. In poule A bleef Norbert steken op één overwinning in vier partijen. Met een moyenne van bijna 3 had hij het op-een-na hoogste moyenne in zijn poule, maar toch waren de twee wedstrijdpunten niet voldoende om door te gaan.

In poule B verdedigde Jan de kleuren van BC Raalte. Met twee overwinningen en twee nederlagen zag Jan zichzelf terug op de derde plaats in zijn poule. Ook dat was helaas niet voldoende voor een plaats in de finale.

Tot slot kwam Herman uit in poule C. Ondanks een bliksemstart, hij won zijn eerste partij in 19 beurten (moyenne 4,736), kwam hij tot hetzelfde resultaat als Jan en eindigde hij met vier wedstrijdpunten in de middenmoot.

 Op basis van de samengestelde ranglijst van alle drie de poules werd bepaald welke zes spelers door mochten naar de finale. Met een 7e plaats voor Jan en een 8e plaats voor Norbert ging een finaleplaats net aan hun neus voorbij. 


Frank van Tongeren heeft zich helaas niet weten te plaatsen voor het vervolg van de strijd om de titel in het driebanden klein 1e klasse. In Twello bond hij de strijd aan met vier andere finalisten.

Na twee finaledagen had Frank drie nederlagen en één overwinning achter zijn naam staan. Met een moyenne van 0,598 eindigde hij op de vierde plaats en dat was onvoldoende om door te gaan.


Met drie overwinningen en twee nederlagen heeft Harco Weemink een tweede plaats weten te behalen in de districtsfinale van de 3e klasse driebanden klein (avondcompetitie). In biljartcentrum De Dam in Deventer bond hij de strijd aan met zijn 5 medefinalisten.

Op de vrijdagavond wist Harco zijn beide partijen winnend af te sluiten en zo ging hij als koploper de tweede dag in. Op die tweede dag wisselde hij goede partijen af met 'flinke zeperds'. Maar toen alle partijen waren gespeeld bleken de 6 punten voldoende voor een zilveren medaille. Dit resultaat betekent ook dat Harco zich gekwalificeerd heeft voor de gewestelijke finale. Deze worden in het weekend van 8, 9 en 10 december gespeeld in Etten (Gelderland).


In de 2e klasse driebanden avond heeft Joop van Driessen zijn voorronde afgewerkt. Joop deed mee namens Reimink Lemelerveld maar is als lid van BC Raalte 90 ook regelmatig in ons centrum te vinden. Met twee overwinningen en twee nederlagen kwam hij tekort om door te gaan naar de districtsfinale.


De tweede speler die namens BC Raalte 90 aan mocht treden in de PK's was Harco Weemink. De voorrondewedstrijden in de 3e klasse driebanden klein (avondcompetitie) werden afgelopen weekend gespeeld in biljartcentrum De Dam in Deventer.

Op zaterdag en zondag werden op vier tafels de wedstrijden van twee poules afgewerkt. Harco zette een solide prestatie neer door zowel op zaterdag als op zondag beide wedstrijden te winnen. Met de volle acht punten en een mooi moyenne van net onder de 0,400 was plaatsing voor de districtsfinale een feit. 


De Persoonlijke Kampioenschappen (PK's) zijn ok weer van start gegaan.  De eerste speler die namens onze vereniging mocht spelen was Johan Bomhof. Hoewel hij op de eerste plaats in zijn poule van de voorwedstrijd eindigde, wist hij zich helaas niet te plaatsen voor de districtsfinale.

Bij Biljartcentrum de Pelikaan in Zutphen moest Johan vier partijen spelen. Zijn drie overwinningen in vier partijen waren genoeg om de andere zes deelnemers achter zich te laten. In dezelfde week werden er nog vier andere voorrondes gespeeld en een plek bij de beste zes van de gecombineerde ranglijst was nodig om zich te plaatsen voor de finale. Met een moyenne-percentage van 94% viel Johan helaas net buiten de boot.

Johan is niet het enige  lid van onze vereniging die meedoet aan de PK's. Op deze pagina vind je alle informatie en resultaten van de BC Raalte 90-leden in de PK's.