Verrassende namen bij de acht finalisten JVT 22-23

Na drie speelweken is de tweede ronde van de Jan Verhoef Trofee 22-23 afgerond.  De acht finalisten zijn bekend en zij kunnen zich de komende twee weken voorbereiden op de beslissende wedstrijden. De finale vindt plaats op 13, 14 en 15 januari 2023.

Alleen Frans de Haan wist de volle 100% te scoren in zijn zes partijen. Met een indrukwekkend gemiddelde van 3,047 gaat hij als favoriet het finale weekend in. Met 10 punten wisten Herman Booijink en Willem Spijker zich ook relatief eenvoudig te kwalificeren.

Vlak daarachter is er een grote groep spelers die acht punten hebben behaald. Hiervoor is dus het behaalde percentage caramboles doorslaggevend. De volgende vijf spelers complementeren het deelnemersveld: Harco Weemink, Peter Koomen, Alex Holterman, Hans Boxebeld en Jan Slinkman (die aan 7 punten met een hoog carambole-percentage genoeg had).

Hoe belangrijk het percentage caramboles is voor het hoog eindigen in de stand blijkt uit het feit dat Cor Gerritsen zich ondanks vijf overwinningen niet wist te plaatsen voor de finale. Door één slechte partij bleek het percentage van 86,4% niet voldoende om zich bij de bovenste 8 te plaatsen. De partij die Cor 'de das omdeed' was ook de kortste partij in deze tweede ronde. Roel Cardol wist in die partij zijn 55 caramboles in slechts 11 beurten te voltooien. Het hoogste partijgemiddelde kwam op naam Frank van Tongeren (de titelverdediger uit 2022) die tegen Herman Booijink een gemiddelde van 6,316 wist te noteren. Het was voor Frank echter niet genoeg om zich te plaatsen voor de finale.