Zeer geslaagde biljartdag voor onze vrijwilligers

Vrijdag 21 april was de jaarlijkse  biljartdag voor de vrijwilligers van onze vereniging. Een uitje voor de ruim veertig zeer betrokken leden die zich telkens weer belangeloos inzetten voor alle mogelijke aktiviteiten die het welzijn van al onze biljarters ten goede komen.

Vrijwel alle belangrijke zaken die nodig zijn voor het welzijn van onze leden worden belangeloos verzorgd door een grote groep vrijwilligers.

Bijna een derde van ons ledenbestand geeft blijk een bijzondere betrokkenheid bij het goed functioneren van onze vereniging.

Van de 48 leden die een uitnodiging voor deze biljartdag ontvingen, konden er uiteindelijk 32 deelnemen, waaronder drie van de vier dames. Er waren meer afzeggingen dan verwacht, niet alleen omdat men andere verplichtingen had, maar ook door ziekte of ongemak. Jammer genoeg kon ook Willem Spijker, onze nieuwe voorzitter, niet aan dit spektakel mee doen.

Gemma en Ben Bouwhuis met hun eigen gemaakte traktatie

We konden de dag feestelijk beginnen want Gemma en Ben Bouwhuis trakteerden het hele gezelschap op een variatie aan eigen gemaakt gebak. De koffie arriveerde pas daarna, maar we konden gelukkig toch nog op tijd beginnen.

Onze ervaren wedstrijdleider Dries Jonkman had de organisatie van deze biljartmarathon strak in handen. Er moest strikt op tijd worden gespeeld: partijen van 28 minuten zonder pauze. Iedere deelnemer speelde zo, verdeeld over de dag, vijf partijen. De arbitrage  en de telling werden door de poulegenoten verzorgd.

De poules waren per tafel ingedeeld op speelsterkte van de deelnemers. De verwachte prestaties zijn ontleend aan de moyennes, bekend van biljartpoint en de seniorencompetitie. Van een enkeling moest de speelsterkte worden geschat. Er mocht niet worden ingespeeld en een serie moest bij 10 caramboles worden beëindigd. Dit was meerdere malen nodig!

Verslag per poule

Poule 5 had de mooiste samenstelling: 3 dames en 3 heren. Ben Bouwhuis had met 8 caramboles de hoogste serie en Harrie Vosman werd de winnaar met 10 punten; hij won alle partijen en zijn eindmoyenne was 1,08.

Van poule 4 had Gerard Oortwijn met 1,30 het hoogste moyenne en een serie van 10 caramboles, maar winnaar was Dennis Veneman, een van onze eerste jeugdleden in 1991. Dennis haalde 8 punten met een hoogste serie van 10 en een moyenne van 1,27.

In poule 3 was Ben Voedgraven heer en meester (dat laatste was hij altijd al). Hij won vier van de vijf partijen; ook hij maakte een serie van 10 en eindigde met een algemeen gemiddelde van 1,68. Henk Elbers speelde ook verdienstelijk en maakte nog een serie van 10 tegen Jan Meijer.

Poule 2 bestond uit een gemêleerd gezelschap van ervaren biljarters met wisselende resultaten. De ene keer spelen ze naar eigen zeggen ver onder maat en vanuit het niets kunnen ze zichzelf soms overtreffen. Vijf van de zes spelers maakten met gemak één of zelfs twee series van 10. Eddie van den Berg is een echte driebander! Cor Gerritsen had met 2,59 het hoogste moyenne. Met 2 x 10 en 9 punten werd Gerard Koerhuis overtuigend winnaar.

Poule 1 was samengesteld uit topspelers: Norbert Slenters, Wichert Schuurman, Frans de Haan, Herman Booijink, Roel Cardol en Wiebe Welgraven. Ze leverden voor de toeschouwers prachtig biljartspel. Onder 'luid gejuich' moedigden ze elkaar aan zoveel mogelijk grote series te maken…. (of juist niet). Herman presteerde dit vier keer achter elkaar! Norbert had een pechdag en uiteindelijk was Roel de winnaar met 8 punten en een moyenne van 1,95. Het hoogste partijmoyenne was voor Herman, hij versloeg Norbert met 4,46!

Om 16.00 u waren we uitgespeeld en velen ook uitgeteld. Wedstrijdleider Dries evalueerde met mooie en treffende woorden de behaalde resultaten van de spelers bij elke afzonderlijke tafel. Hij nam op de hem zo eigen humoristische manier de “grote jongens” van tafel 1 nog even “op de hak”.  Geweldig! Theo Icking, onze secretaris, reikte de prijzen uit en besloot de dag met een vriendelijk woord van dank.  

Verslag door 'voormalig voorzitter' Harm Heemstra