Biljart verwarmen... heeft het nu wel of geen zin?

De meeste biljarters zijn ervan overtuigd dat een biljart 'ietsies warm moet aanvoelen'. Daarnaast zijn er ook nieuwe type lakens die volgens sommigen helemaal niet meer verwarmd te hoeven worden. Maar hoe zit het nu echt?

Mede door de discussie over de kosten van het verwarmen van een biljart in tijden dat de energieprijzen omhoog schieten heeft de KNBB onderzoek laten uitvoeren naar het effect van biljartverwarming. Op de website van de KNBB vind je een samenvatting van dit onderzoek

De belangrijkste conclusies:

  • Het effect van het verwarmen van een tafel op de uitrol van een bal is minder groot dat verwacht. Zie plaatje hieronder.
  • Ook het verschil tussen een wollen laken en een polyamide laken is heel klein.
  • De luchtvochtigheid in de ruimte heeft wel een grotere invloed dan tot voorheen aangenomen.

Tot slot doen de onderzoeker nog een tweetal aanbevelingen die kosten kunnen besparen zonder dat het ten koste gaat van het 'lopen van het biljart'.

  • Een eerste optie is sturen op een constante relatieve luchtvochtigheid in het verwarmde grenslaagje boven het laken. Het jaarlijks stroomverbruik kan dan zo'n 40% dalen. hiervoor dienen de temperatuur en relatieve vochtigheid in de ruimte te worden gemeten.
  • Een tweede optie is nog iets energiezuiniger, maar onnauwkeuriger. Het staat een langzame seizoenvariatie van de uitrol toe. Daarbij wordt niet de luchtochtigheid continu gemeten, maar bepaald op basis van seizoensinvloeden. Hiermee kan het jaarlijks stroomverbruik met bijna 50% worden verlaagd.

Mooi dat er nu zo'n onderzoek ligt, veel verenigingen kunnen hiermee misschien besparen op de energiekosten. Maar... het wordt voor ons als spelers zo wel een stuk lastiger om bij een gemiste bal de schuld te geven aan het biljart (in plaats van aan onze beperte kwaliteiten).