• Word ook lid
  • Sportiviteit en gezelligheid
  • Voor jong en oud
  • Zowel onderling als in competitie

Grand Prix Driebanden - 14 keer winnen om tegen Dick Jaspers te spelen

Gepubliceerd op 21 februari 2023 om 16:14

Het is de droom van heel veel biljarters om eens tegen Dick Jaspers, de beste driebander van de wereld, te spelen. Theoretisch hoef je maar 14 keer te winnen om dit te realiseren. De weg daarnaar toe loopt via de Grand Prix driebanden. Dit is een serie toernooien die door de KNBB wordt georganiseerd. En deelname aan deze toernooien staat open voor alle leden van de KNBB, ongeacht het niveau. Veel biljarters maken hier gebruik van: aan de laatste Grand Prix, gehouden in Capelle aan den IJssel, deden 136 bijarters mee.

Nu is het niet zo dat je in de eerste ronde meteen de wereldkampioen kunt treffen. Op basis van je niveau (gemiddelde) wordt je ingedeeld in een van de voorronden. Vanwege het grote aantal deelnemers zijn er vaak meerdere voorrondes nodig om te komen tot de laatste 16, waar de ingeschreven Nederlandse toppers ook mee gaan doen. Ben je dus ingedeeld in PQ6 (pre-kwalificatie 6), moet je de voor-voor-voor-voor-voor-voorronde overleven om je te kwalificeren voor de kwalificatie voor de hoofdtoernooi. Maar... als het je dus lukt om al die 14 partijen te winnen, tref je met enig geluk Dick Jaspers of een van de andere Nederlandse driebanden-toppers.

De laatste jaren (door corona gingen hier ook veel toernooien niet door) zijn er behalve in Capelle aan den IJssel, toernooien georganiseerd in onder andere Tilburg, Sittard Rosmalen en Doetinchem. Tijdens de laatste Grand Prix werd Dick Jaspers trouwens al uitgeschakeld in de 1/8 finale. Het toernooi werd gewonnen door Dave Christiani.

 


«   »